Renovera delamineringsskador.
Som total novis i detta ämne började jag med att söka fakta och kom då i kontakt med Adam Robson på West System i Sverige. Där fanns både kunskap och vilja att komma med en bra support i ämnet.
Efter några samtal stod jag vid båten med 30 kg epoxi, en rulle med glasfiberväv, förtjockningsmedel samt en kartong med divinycell.
Två viktiga saker angående divinycell är att densiteten skall vara minst H80 samt att man "böjer isär" rutorna så att epoxin appliceras även i rutmönstret.
En annan viktig sak är som alltid att göra ett bra förarbete. Ytan måste vara ren och fettfri.
Jag började med att göra ren det renskrapade taket med vinkelslip och "flap-disc" i samband med detta upptäckte jag ett antal skador på det yttre laminatet som skett när insidan kapats bort med kapskiva och jag fick då börja med att reparera dessa.
När det finns en skada på det yttre laminatet måste ett nytt skikt av fibrer byggas upp och det sker genom att man slipar ner befintligt laminat med början vid skadan och sedan grundar upp utåt i ett förhållande av > 12:1 dvs en skada som är en cm bred skall breddas till 12 cm. Sedan mättas ytan med epoxy och ett antal lager av glasfiberväv läggs på. Väven klipps till så att den minskar i storlek med antalet lager.
Resultatet av en sådan reparation visas på bildet nedan.
När väl detta arbete var klart och epoxin härdat färdigt fortsatte arbetet med att slipa och rengöra ytorna.
Bilder från detta följer här.
Efter att antal timmars slipande och tvättande med aceton måttade och skar jag till alla bitar med divinycell.
Sedan började arbetet med att blanda och applicera epoxi.
Som tidigare har nämnts är det nu viktigt att även fylla rutmönstet.
Tillvägagångsättet är att först blanda epoxi och härdare noga dvs minst två minuter och för att sedan förlänga brukstiden hälla över blandningen i en större burk.
Jag gick till den lokala godisbutiken och hämtade tomma godisburkar som efter en tur i diskmaskinen är alldeles utmärkt för detta ändamål.
Sedan mättas divinycell-ytan och tak-ytan i båten med detta.
Efter detta blandas en ny laddning som denna gång förtjockas för att jämna ut eventuella ojämnheter i skrovytan, applicera på bägge ytorna och sedan läggs divinycellen på plats.
Jag behöver knappast nämna att detta moment är ett av det mest tids och tålamodskrävande av den här delen av renoveringen...
Med allt på plats lade jag på lite tyngd under härdningen.
Här går det också bra att använda masonit och sandsäckar.
Efter en natt härdning måttade jag och klippte till glasfiberväven som jag applicerade i två lager tillsammans med rikligt av epoxi.
Innan jag applicerade väven fyllde jag igen skarven mellan det gamla taket och divinycellen och jämnade till med en hålkälsfog. När allt nu har härdat är taken och fördäck i ett betydligt bättre skick än innan. Jag har avsiktligt väntat med att sätta väven på sidorna tills det att båten är vänd på rätt köl för att de skall kunna "sätta sig" när belastningen blir åt "rätt håll".
Tidsåtgång för detta moment har varit ca 125 timmar
Materialåtgång: ca 25 kg epoxy, 14 meter väv samt nio skivor Divinycel.